przepis na naleśnikiDziś coś z kuchni: Przepis na naleśniki

Nie zdawałam sobie sprawy, że dla wielu osób przygotowanie naleśników to problem. Postanowiłam więc, że podzielę się moim przepisem na naleśniki. Oto on:

Przepis na naleśniki – 10 sztuk

Składniki:

3 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cukru
2 plus 1/4 szklanki mąki
1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
2-3 krople oleju

Najpierw należy utrzeć jaja z mlekiem i szczyptą soli  (ubijamy je widelcem na głębokim talerzu/miseczce lub wrzucamy składniki do blendera). Następnie do dodajemy część mąki i mieszamy/miksujemy  wszystkie składniki razem dodając powoli wodę i resztę mąki oraz szczyptę cukru. Dbamy o to, by w ciście nie było żadnych grudek (jest to łatwe, gdy używamy blendera. Trwa trochę dłużej, kiedy posługujemy się widelcem)

Aby ciasto nie przywierało do patelni, dodajemy też do masy kilka kropel oleju. Konsystencja ciasta powinna być  lejąca (tak jak lekko zgęstniała śmietana).
Ja najbardziej lubię cienkie naleśniki, więc wylewam na patelnię nie całą chochelkę ciasta i rozprowadzam je po całej patelni.

Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony. Przewracamy, gdy zaczynają lekko odstawać od brzegu.

UWAGA! Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana i naoliwiona.

Są super, smacznego.

Zostaw swój komentarz proszę :)